Bake kake søte – om mat i barnehagen

Matbjella ringer, og ungene samler seg rundt matbordet. De voksne sitter for seg selv. De oppdaget at ungene ble flinkere til å greie seg selv når de ikke var der. Til og med 2-åringen ble flinkere, bare en av de store tok ansvar for han.  Dessuten ble det roligere ved bordet når ungene selv avgjorde når de gikk fra bordet. Det rare var at måltidene varte lengre nå når de satt alene. For praten gikk, og måltidet ble like mye en skravlestund som en spisestund.

Selvfølgelig var så mye som mulig av maten økologisk. Det var jo helt naturlig, barna visste jo så mye om hvordan maten var laget, og ville satt store øyne dersom de opplevde at noen sprøytet det de skulle spise med noe giftig.

Derimot var det et problem for Trine hvordan hun skulle beskytte ungene mot radioaktiv forurensing. Helt til hun leste om dr. Nesterenko og hans arbeid blant barna i det hardt rammede Hvite-Russland.  Siden han fikk så gode resultater med sin eple-pektin-oppfinnelse, kunne det hvert fall ikke skade å gi ungene her en dosis pektin tenkte hun. Som tenkt, så gjort. Når bønder klarer å redusere radioaktivt cesium hos sauer med beryllium, hvorfor da ikke fore ned ungene litt?  For forurensingen etter Tjernobyl må vi jo leve med lenge enda.

Men dette utløste en sterk diskusjon i personal-gruppa.  Den ene mannlige førskolelæreren Are tok til orde for Ã¥ gÃ¥ over til helmjølk igjen, og henviste til diverse rapporter om at barn trenger fett. Og Are tok til Ã¥ synge ‘Bake kake søte, dyppe den i fløte’ med ekstra trykk pÃ¥ det siste ordet. Da vÃ¥knet den andre mannen pÃ¥ huset og begynte Ã¥ komme med artikler om Omega 3 fettsyrer. Økte kanskje ikke amerikanske barn læringsevnen nÃ¥r de regelmessig fikk ekstra Omega 3? Og hva med studier av fanger i amerikanske fengsler som viste tydelig nedgang i antisosialatferd fordi de fikk vitamin- og mineral-rikt kosttillegg. Det er kanskje noe Ã¥ tenke pÃ¥ nÃ¥r mange barnehager i dag hadde en norm pÃ¥ 14 1-2 Ã¥ringer pÃ¥ den avdelingen som før hadde 9 smÃ¥? (Trine var glad hun hadde søskengrupper som basis, sÃ¥ hun slapp den debatten.)  Are svarte med IQ-tabletter, nÃ¥ som barns læringsevne var i fokus? Eller transfettsyrer kontra smør-fettsyrer? Det er pÃ¥vist entydige sammenhenger mellom inntak av transfettsyrer og hjerte- og karsykdommer. Hvor viktig vil da ikke kosthold i tidlig alder være?

Trine måtte skjære igjennom.  De ble enig om å legge saken fram på et ekstra foreldremøte. Så kunne foreldrene selv bestemme hva som var barnehagens ansvar, og hva som var foreldrenes.  Det var i hvert fall en ting de var enige om. Det var å minske sukkerforbruket. Selv om Statens ernæringsråd ennå ikke var blitt enige med seg selv om den saken, så hadde barnehagen tatt sukkerskjea i egen hånd. Ikke bare var mye av maten vesentlig sukker-redusert. Og de hadde erstattet det sukkeret de fortsatt brukte med fruktsukker. Barnehagen hadde også startet sitt eget safteri, der ungene fikk være med på å lage saft med fruktsukker som foreldrene kjøpte. Slik fikk de redusert både barnehagens sukkerforbruk og barnas hjemmeforbruk.  Og ungene fikk et eget eie-forhold til sjøl-laget saft.

Leave a Reply